השחקן בוחר בפעולה פיזית ובפעולה דרמטית על במה
תהליך עבודת השחקן על הדמות – לכול דמות יש השקפת עולם, ערכים שבהם היא מאמינה ומתוכם היא פועלת. השחקן / הבמאי מפענח את הדמות ואת עולם הערכים שלה ואז אנחנו מתרגמים את הערכים של הדמויות, לרצונות שלהן.
רצון של דמות (מהפרטנר שלה) נובע מתוך השקפת העולם על פיה היא פועלת. שני ערכים שמתנגשים מיתרגמים בתיאטרון לשני רצונות שמתנגשים ומשם נוצר הקונפליקט הדרמטי. מתוך הרצון של הדמות נובעת הפעולה הדרמטית (לדוגמה: לקרב, להעצים, להקטין, לחזק, לברר…)
הפעולות הדרמטיות קשורות באופן ישיר ונובעות מהרגשות של הדמות בכול זמן נתון במהלך הסצנה.בנוסף לדמות יש פעולה פיזית כלשהי (לדוגמה: לצבוע, לערוך שולחן, לאכול, לדבר בטלפון, לשחק קלפים…).
השחקן בוחר את הפעולות הדרמטיות והפיזיות שלו מתוך קריאה, ניתוח והבנת הטקסט (באופן עצמאי ובהנחיית הבמאי). כל פעולה על הבמה, מכילה רובד רגשי ודרמטי שמתווסף לה, לפעולות יש השפעה משמעותית על אופן המשחק. ועל האופן בו הקהל חווה את הדמויות ואת ההצגה.
פעולה פיזית בתיאטרון מתייחסת לתנועות או פעולות שהשחקן מבצע על הבמה, לרוב בצורה פיזית, כדי להמחיש את ההתנהגות של הדמות. זהו אמצעי אובייקטיבי שניתן לראותו ולהרגיש אותו, לא תמיד יש לו משמעות רגשית מיידית או ישירה. כל פעולה פיזית נושאת עמה אפשרות להעביר מצב נפשי של דמות, לעיתים היא מבוצעת מתוך צורך להעביר תחושות או מצבים מנטליים.
כל אחת מהפעולות הללו לא רק משדרות תחושה פיזית, אלא גם מעבירות את המאבק או הרגש הפנימי של הדמות ומעמיקות את הבנתו של הקהל את עולמה הפנימי של הדמות. הפעולה הפיזית תורמת להבעה המלאה של הדמות.
פעולה דרמטית מתארת את הפעולה שנובעת מתוך העלילה או המצב הרגשי של הדמות, המבוצעת על הבמה על ידי השחקן ומביאה עמה את ההתקדמות של הסיפור וההתפתחות של הדמות. פעולה זו אינה בהכרח פיזית, אלא נוגעת במאבק פנימי, מתח רגשי או התפתחות עלילתית. הפעולה הדרמטית מבטאת את העולם הפנימי של הדמות שהשחקן מגלם והיא נועדה ליצור תגובה רגשית אצל הפרטנר שלו. הקהל מפענח את מערכות היחסים בין הדמויות מתוך שלל הפעולות שנחשפות על הבמה. הפעולות לעיתים קרובות משקפות את הדילמה המרכזית של הדמות.
השחקן משתמש ב 2 סוגי הפעולות בצורה משולבת: הפעולה הפיזית והפעולה הדרמטית, שתיהן משקפות את הקונפליקטים הפנימיים של הדמות. שתי סוגי הפעולות משפיעות אחת על השנייה. השחקן מתבקש לבחור / לעשות את הפעולות הפיזיות, והדרמטיות של הדמות שמגלם, מתוך לימוד והבנת הדמות והעלילה.
הצופה, מצדו, לא תמיד מודע להבחנה בין פעולה פיזית ודרמטית, אך הוא ירגיש את השפעתם על הבנתו את הדמות ואת הסיטואציה הדרמטית. לעיתים, פעולות פיזיות עשויות לעורר תגובה מיידית, למשל חיוך או צחוק (על פעולה קומית), בעוד שלפעולות דרמטיות יידרש זמן כדי להתרקם ולהתפרש, אך הן ישפיעו באופן חזק יותר על תחושות הצופה בטווח הארוך.
המעבר בין הפעולות הפיזיות והדרמטיות על הבמה מסייע ביצירת עניין אצל הקהל, מכיוון שכל סוג פעולה מביא איתו שינוי בטון הדיבור, שינוי באווירה ובהתפתחות של הסיפור. חושף דמויות מעניינות ומגוונות ומחדד את המסר הדרמטי. "זה סיפור על…"
ב"בית של חוגים" סטודיו לתיאטרון, שחקנים מכל הגילאים: ילדים, נוער ומבוגרים – לומדים ומיישמים את עקרונות הפעולה הפיזית והדרמטית כחלק מההכשרה השוטפת. דרך תרגילים מעשיים ותרגילים שנבנים במיוחד עבור כל קבוצת גיל. תנועה פיזית על הבמה, משדרגת את הבנת העומק הרגשי של הדמות ויוצרת חוויות תיאטרוניות עשירות. השחקנים לומדים טכניקות משחק ומיישמים אותן בפרויקטים יצירתיים מול קהל.
כל הזכויות שמורות © לבית של חוגים נס ציונה 2025
האתר נבנה ומקודם באהבה ע”י OTORiTi DIGITAL שיווק דיגיטלי לעסקים